Pers berichten

Verkiezing voor Kunstenaar van het jaar 2017

Stichting Kunstweek organiseert sinds 2003 jaarlijks de verkiezing Kunstenaar van het jaar. Hoe wordt in Nederland gedacht over beeldende kunst en beeldend kunstenaars? Welke beeldend kunstenaars worden het meest gewaardeerd? Ieder jaar worden twee rangordes van de meest gewaardeerde Nederlandse beeldend kunstenaars bepaald

Stem op Pieter knorr hier: kunstenaarvanhetjaar.nl (meteen naar de pagina om online te stemmen)

Kunstuur: Zichtbare Stilte

een film van Goert Giltaij over Pieter Jan Knorr

Uitzending: 27 maart 2016 17:40 uur NPO 2 in avro Kunstuur (Uitzending gemist)

Hét programma over beeldende kunst. Elke week belicht Lucas De Man de hoogtepunten uit de kunst, design, mode, fotografie en architectuur. Op deze paaszondag wordt een bijzonder portret van de schilder Pieter Jan Knorr uitgezonden, gemaakt door de befaamde filmmaker Goert Giltaij.

Zijn cinematografie is meerdere malen bekroond met een Gouden Kalf en andere internationale filmprijzen en ook in Zichtbare Stilte zijn de beelden adembenemend mooi.

De schilder Pieter Jan Knorr, zijn schilderijen en het fraaie Groningse platteland zijn meer dan fotogeniek. Het portret is een ontroerend intiem portret van een man die het leven vragen stelt en zijn antwoorden geeft in verf op paneel.

Pieter Jan Knorr
Zichtbare Stilte

Marjoleine de Vos. Redacteur van NRC Handelsblad beschrijft de sfeer treffend in het voorwoord dat zij schreef bij een handgemaakte catalogus van het werk van Knorr. ‘In het atelier van Pieter Knorr is het stil. Het licht valt grijzig door de schuine dakramen. Het hangt wat aan de dingen, de potten en kruiken die op een richel staan, het hout van de stoelen om de tafel, en het streelt een schilderij waarop in veel wit een vos ligt. Nee het is niet alsof hij ademt. Het is alsof hij niet meer ademt. Die vos is er niet meer, maar zijn donzigste haartjes, zijn voor goed gesloten oog, de ruwere haren van zijn pels die zijn er nog wel. Kijk je nog beter dan zie je dat ook die er niet zijn. Er is verf, in kleine en grotere streken, toefjes, krassen. Doe een stap terug en de vos is er weer, in wonderlijke innigheid overvloeiend in de ruimte die hem omringt.

Schilder Pieter Jan Knorr. ‘Op zijn schoot ligt een veel te vroeg geboren veulentje. Het is dood. Pieter Knorr ziet er dodelijk vermoeid uit. Hij heeft, zegt hij, de hele dag geschilderd. Dat veulentje. Hij kreeg het van iemand die wist dat zoiets een onderwerp voor hem zou kunnen zijn. Hij pakte het uit het plastic, en het diertje trof hem - de gave hoefjes, het tedere snuitje, de dunne gewrichten, de bevliesde ogen. Hij wilde het schilderen, zoals hij ook de dode das, de dode vos, de blauwe schaal, de grijze kruiken, de verdorrende bloemen, de roek op zijn rug wilde schilderen. Zoals hij zijn vader tekende toen die op zijn sterfbed lag, achter elkaar, de ene schets na de andere. Dat was liefde, zegt hij, nog nooit was hij zo dichtbij zijn vader geweest. ,,Wat een vader! Wat een prachtige vader!”

De dingen, de ding geworden dieren, het sterven en dorren. Er is iets in wat Knorr treft. In Knorrs schilderijen zie je dat de dingen niet op zichzelf bestaan. Ze zijn één met de omgeving, ook, of misschien wel juist, als ze niet (meer) leven.‘

Meer informatie hier of op www.goertgiltay.nl
U kunt contact opnemen met avrotros, eindredactie Kunstuur.

Zichtbare Stilte

Eind maart van dit nieuwe jaar vindt een prestigieuze overzichts­tentoonstelling plaats van het oeuvre van Pieter Jan Knorr. De drie maanden durende expositie in Museum Nienoord in Leek (provincie Groningen) brengt een prachtig en breed overzicht uit zijn complete werk.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling ontwerpt Pieter een uitzonderlijke catalogus, een map met 15 losse prints van hoogtepunten uit zijn werk. Het is een unieke map, stuk voor stuk kaligrafisch betiteld en ingekleurd, in een oplage van 300 stuks en gesigneerd door de kunstenaar. De catalogus wordt ingeleid door Marjoleine de Vos (redacteur bij NRC Handels-blad).

Naast de catalogus kunt u ook intekenen voor de DVD met de documentaire over het werk van Pieter Jan Knorr, gemaakt door de vermaarde Goert Giltay, winnaar van o.a. het Gouden Kalf in 2012 en de Da Vinci's Horse in 2013.

U kunt intekenen voor de catalogus (aan €50) en/of de DVD (aan €15) door overschrijving op één van de volgende rekeningen (bij verzending worden portokosten gerekend, €6,95 voor de map en €2,50 voor alleen de DVD binnen Nederland, voor daarbuiten bekijk deze link (voor map) of deze link voor de DVD (50-100gr), graag adres vermelden bij overboeking):

vanuit Nederland op rekening NL14 RABO 0333023501 ten name van Pieter Knorr, of
vanuit België op rekening 3563 3200 0207 9308 ten name van Paul Fantin.

De expositie ‚Zichtbare Stilte’ is toegankelijk voor het publiek vanaf zaterdag 26 maart in Museum Borg Nienoord en vervolgens iedere dinsdag tot en met zondag vanaf 11.00 uur tot 17.00 uur.

Aankomende/Lopende Exposities

Exposities

Pieter Knorr